Ноември 12, 2019, 10:19:24 pm

Автор Тема: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !  (Прочитано 423 пати)

0 Членови и 1 гостин ја прегледуваат оваа тема.

Отсутен Scibetta

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 6
 • Популарност: +2/-0

Какви видови на банди може да постојат/постојат?
- Многу од играчите тврдат дека секое друштво, без основа на тоа дали станува збор
за друштво кое е илегално, друштво кое е со големо богатство и акции, или пак друш
тво кое што е од отприлика тинејџери (17-18 годишни) и вршат илегални работи, со 1
збор претставува БАНДА. Но нешто од тоа, за жал не е така.


[1]Кој е најслабиот вид на такво друштво и како може да се опиши?
- Најслабиот вид на такво друштво всушност може да се кажи со еден збор - ЕКИПА.
Најчесто екипата се состои од неколку лица (најчесто тинејџери или 17-23 години) и
некои детали. Таков пример ќе биде даден во екипата - „Andy Capp“ - Los Santos.
Andy Capp - претставува екипа која што се наоѓа во Los Santos. Лицата на оваа екипа
се претежно тинејџери од 17 до 25 години. Оваа екипа е со подршка од повеќе приватни
институции поради тоа што истата екипа изработува цртежи по ѕидовите за пари. Нивно
место каде што тие се збираат е - Lolita’s Market Mexican Food која што се наоѓа во насел
бата Jefferson. Повеќето од екипата се христијани и поради тоа на нивните тела може да
се видат тетоважи со крстови и сл. (кај повозрасните лица). Благодарение на парите кои
што ги земаат правејќи wall drawings кај некои приватни институции, оваа екипа собира
пари со кои што всушност го уредува своето маало. Официјална боја на оваа екипа е цр-
вената и црната, поради тоа - населбата во тој предел речиси е карактеризирана со таа
боја (црно-бели ивичнаци на тротоарите, нацртани сандаци за струја со карактерот Andy
Capp и други такви работи). Екипата има свои признати реквизити (мајци со сопственото
лого и име, како и танки шалови за посвежо време). Често овие реквизити се предмет на
мета од страна на останати такви екипи низ градот. При маалски натпревари (како што е
Los Santos турнирот за кошарка) овие реквизити се покажуваат и се нервираат противни-
ците. Често избиваат такви тепачки измеѓу екипите поради земање на реквизити. Некои
од членовите на оваа екипа сеуште немаат пробано мекем (Joint), но поради тоа повеќето
секојдневно групно пафкаат. Тие не заработуваат многу од продавањето на трава бидејќи
ја продаваат само на познаници и тоа во мали количини. Заработуваат колку за нивна бес
платна конзумација. Тие немаат свој воџа (главен) и секојдневно се дружат во маалото.


[2]Кој е средниот вид на такво друштво и како може да се опиши?
- Средниот вид на такво друштво всушност може да се каже како - БАНДА. Најчесто тоа е
навивачка група или некое друштво од повозрасни личности. Членовите на оваа банда се
богати или имаат доволно пари за живеење. Освен тоа, тие можат да возат и убави коли.
Членовите на тие банди најчесто земаат пари продавајќи дрога на друштвата (помалите луѓе).
LS BOYS - претставува најозогласената навивачка група во Los Santos. Оваа навивачка
група заштитува некои помали групи како што се - Andy Capp , Popaye Edition и слично. Тоа
е поради тоа што оваа банда продава дрога на одредени членови од тие групи. Заради тоа
и оваа група ги штити членовите на тие две. Сите членови од LS BOYS имаат свој живот и
семејства. Некои се богати, некои не. Некои имаат пари, но некои не. Заедно се собираат
поретко (во некој бар или кафич), но и на трибина. Тие го сакаат својот град и држава и се
сметаат како националисти во градот. Воџата на оваа група е Smith, тој е 32 годишен човек.
Тој има свои камиони кој му возат низ државата, шлепери. Има 2 деца и жена. Имаат голем
број на свои реквизити и тешко се зачувуваат, но при земање, има големи тепачки. Тие не
маат свое едно место туку може да се сретнат насекаде. Лесно се препознатливи поради
маиците кои што ги носат со името на својата група и сл. Тие имаат и свои песни. Еден од
членовите има нива со марихуана која што ја одгледува со неговата жена, но за тоа не знае
никој друг. Дрогата која што ја користат и препродаваат најчесто ја земаат од соседните
држави и ја шверцуваат, но пари вадат и преку почесто производство на свои реквизити.


[3]Кој е најјакиот вид на такво друштво и како може да се опиши?
- Најјакиот вид на такво друштво всушност нема име, него го предводуваат големи луѓе со
имот и многу пари. Тие најчесто имаат врски големи во полицијата и даваат процент на нив.
Се работи за големи пари и тие се занимаваат со продажба на илегалии (дрога, оружје). Па
дрогата ја препродаваат за повисока цена од набавената најчесто на групите кои што се горе
спомнати, а оружјето на други луѓе, жители на градот или пошироко. Целиот процес во оваа
факција е преку Black Market. Тие возат луксузни коли, имаат свој бизнис, свое семејство. За
нивната работа можеби незнае ни нивното семејство ни пријателите, а најмалку јавноста. Тие
се едни од поголемите и побогатите луѓе во градот.
V TRANSPORT - претставува компанија на Tomas која што се бави со камиони и транспорт.
Tomas се смета за еден од поголемите луѓе во градот. Имотот му е голем, има џипови и голема
куќа. Целата јавност мисли дека парите кои што тој ги собира се од камионите, но покрај нив
тој има и илегален бизнис со перење на пари и дрога/оружје. Тој има свои 15 луѓе кои што ра
ботат со него илегално. Тој ја шверцува дрогата од соседната држава во голема количина, а
оружето го носи од Италија, преку камионите. Тие 15 што работат за него околу илегалните
работи, всушност ги возат и камионите, и со тоа се покриени и легално. Тие се замацани во
големи игри, поврзани се и со некои од мафиите во државата.


[ОБЈАСНУВАЊЕ] Под поимот - банда, не претставува само уличарското функционирање на игра-
чите, туку целото влијание во овој свет. После бандата доаѓа мафијата (за неа ќе има отворено
тема подоцна). Погоре беа дадени примери преку кои ќе можете отприлика да се ориентирате
за тоа што значи банда и како може да се симулира. Од најнизок степен до највисок.


[ЗА ПОВЕЌЕ] Доколку сакате повеќе информации за ова, сакам да ве известам дека ќе има.
Доколку истите ги посакувате веднаш, пишете ми PrivateMessage со прашање и што не е јасно.


[ИНФОРМАЦИЈА ПРЕД КОМЕНТИРАЊЕ] Темата ја имав направено уште почеток на 2018 негде,
не ми беше објавена, случајно ја најдов во чет на Фејзбук. Гледам дека сеуште овие работи не се
добро сфатени од играчите, па ова е моето мислење. Сепак ова е Дискусија, доколку мислите дека
имам грешки, поправете ме.


Се надевам ви помогнав,
со почит - Nicholas Scibetta.

Отсутен chief femo

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 678
 • Популарност: +7/-12
 • cujemo se posle
 • Nick на сервер: Keandre Hopkins
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #1 на: Јули 14, 2019, 03:34:47 am »
Simulacijata e dobra ali ova se rpase  nekade 2017ta sea drugo se rpa i po moderno . Flex, kurcenje , dill , zurki i se toa pogledni tema na sons of idle i bario 18 ke sfatis so saam ti kaam. Ednostavno decata od tvoj blok gi navleguvas vo sranja , prodavat za tebe ovo ono ya know what im sain'
Afro Character


@popovl33t na Insta

Отсутен Carlo_Mattioli

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 516
 • Популарност: +11/-11
 • PARTY TILL WE DIE.
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #2 на: Јули 14, 2019, 08:10:03 am »
Другар добро е што си се потрудил да го објасниш ова, но треба да имаш на ум дека никој нема да го прочита. :)
Let us die young or let us live forever.
When you're down they do their best to keep you there.
You want something in life then why don't you go and get it?
Anyone can take your life but not what you believe in, NO !
you smell like love.

Отсутен chief femo

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 678
 • Популарност: +7/-12
 • cujemo se posle
 • Nick на сервер: Keandre Hopkins
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #3 на: Јули 14, 2019, 12:47:29 pm »
Другар добро е што си се потрудил да го објасниш ова, но треба да имаш на ум дека никој нема да го прочита. :)
ja go procitah  :P
Afro Character


@popovl33t na Insta

Отсутен Justicе & Justitiae

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 74
 • Популарност: +5/-1
 • Justitiae & Justice are baes <3
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #4 на: Јули 14, 2019, 01:59:24 pm »
Ова е симулација која најмногу одговара за DW.

Прва работа е тоа што голем број од играчите се закочени во просторот и во времето и не го сфаќаат вистинскиот начин на функционирање како и самата структура и организација на бандите при timely fashion или фраза која на македонски значи во модерно време, секогаш кога некои од членовите се сами IG алудираат на глупав RP кој постоел во 2012 година.

Едноставно менталитетот на овие играчи што не знаат да состават една прост и проширена реченица е до ова ниво, да формираат групи и да DMаат по PD со пушки зошто "Тие се банда и нив PD секогаш ги гони", треба да им се објаснува на глуп начин за да оди во склоп со нивниот менталитет и размислување како би разбрале што сакаш да им објасниш.

И наместо да читат што зборува некој по форум, одете прочитајте некоја книга, па ако имате среќа доволно и мозок може и ќе се описмените. (Не се однесува ова на поединци, туку најмногу на патриотите што пишуваат neznam, nesakam, te svakjam, kaj sve, eve sne).

Со почит,
Justice.
« Последно менување: Јули 14, 2019, 02:08:50 pm Justicе & Justitiae »
Познавач на политичко право и интернационални односи, политичка филозофија и теорија, економија, правна јурисдикција, функции на човековата психа, закони за кредибилитет и пристрасност на Република Северна Македонија, историја на закони, филозофија на закони.

ко ќе пораснам сакам да сум нинџа корњача

"Никогаш не ја потценувајте моќта на човековата глупавост" - Robert Heinlein

Отсутен cociiiiiiiiiiiiiii

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 596
 • Популарност: +13/-5
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #5 на: Јули 14, 2019, 02:58:14 pm »
Благе везе

Отсутен Cherman Kortez

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 729
 • Популарност: +6/-0
 • NEVER GIVE UP !
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #6 на: Јули 14, 2019, 02:59:22 pm »
Who is back  ;D ;D

Отсутен matthew.uchiha

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 71
 • Популарност: +0/-0
 • Као феникс ја дижем се из пепела.
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #7 на: Јули 14, 2019, 04:39:20 pm »
florence trece sine drugoto e sranje
Никад не заборавив дека на ЛЕГИЈА сум син!

[b

Отсутен Sicco

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 108
 • Популарност: +3/-0
 • Nick на сервер: Juan_Ledezma
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #8 на: Јули 14, 2019, 05:35:25 pm »
florence trece sine drugoto e sranje
Ako I ti samiot ne znajs da simuliras ubavo Florencia 13.
Kaj vas bese dobra samo brojkata na igraci, rp-to bese slabo, retko nekoj so znaese da rpa.
Абе нас не ни е лоша младината, она има само лоши дилери, инаку младината си е добра.

Отсутен m1k

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 380
 • Популарност: +111/-5
 • To nije osmeh, to je grc !
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #9 на: Јули 14, 2019, 05:50:34 pm »
Ехх бе уште ли се замараш со SAMP...
#GOONERFAN

Отсутен Tommy Martinez.

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 105
 • Популарност: +1/-0
 • Nick на сервер: Tommy Martinez
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #10 на: Јули 14, 2019, 06:43:41 pm »
Ехх бе уште ли се замараш со SAMP...
brat ne mi se veruva deka tupat mozok da pisuvaat vakvi tekstovi alo igra e za zabava ne za da.tupis mozok premnogu se navlezeni

Отсутен matthew.uchiha

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 71
 • Популарност: +0/-0
 • Као феникс ја дижем се из пепела.
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #11 на: Јули 14, 2019, 06:50:28 pm »
florence trece sine drugoto e sranje
Ako I ti samiot ne znajs da simuliras ubavo Florencia 13.
Kaj vas bese dobra samo brojkata na igraci, rp-to bese slabo, retko nekoj so znaese da rpa.
ne me smej dovolno se iznasmeav
Никад не заборавив дека на ЛЕГИЈА сум син!

[b

Отсутен Sicco

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 108
 • Популарност: +3/-0
 • Nick на сервер: Juan_Ledezma
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #12 на: Јули 14, 2019, 06:57:22 pm »
florence trece sine drugoto e sranje
Ako I ti samiot ne znajs da simuliras ubavo Florencia 13.
Kaj vas bese dobra samo brojkata na igraci, rp-to bese slabo, retko nekoj so znaese da rpa.
ne me smej dovolno se iznasmeav
Da de, sliki bez tekst I nikakvo znacenje, eden kup videa na josifer kako, se tepate I ubivate naokolu I eden kup civilki koj se napalia na toa I na krajot F13 najaki.
Абе нас не ни е лоша младината, она има само лоши дилери, инаку младината си е добра.

Отсутен fokata '

 • Наш човек
 • **
 • Пораки: 358
 • Популарност: +7/-2
 • lova u banci, njena bulja u shaci mmmm daaa.
 • Nick на сервер: Jim Focker
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #13 на: Јули 14, 2019, 08:01:58 pm »
josifer kur mi razbirase, kuro zdravje bese deteto, ama mislese mn znaj i tie so rpaja so nego istoto mislea.

:p

Отсутен shlog.

 • Почетник
 • *
 • Пораки: 157
 • Популарност: +13/-10
 • Проф. Д-р.
Одг: Мои размислувања околу поимот 'Aj da rpame banda' !
« Одговори #14 на: Јули 16, 2019, 04:30:42 pm »
се заебавате нешто?
За кеш би буљу прод'о па зато то и снима
публика што се прима има просек 13 'дина
ал нећемо по њима тебра, нису деца крива
касније ће да схвате да су слушали дебила