Мај 26, 2019, 04:06:17 am

Автор Тема: Science and Technology Branch  (Прочитано 32 пати)

0 Членови и 1 гостин ја прегледуваат оваа тема.

Отсутен fokata '

 • Moderator
 • Наш човек
 • *
 • Пораки: 244
 • Популарност: +3/-0
 • lova u banci, njena bulja u shaci mmmm daaa.
 • Nick на сервер: Jim Focker
Science and Technology Branch
« на: Мај 18, 2019, 02:42:54 am »
ABOUT
Science and Technology Branch
ФБИ мобилизира широк спектар на напредни научни техники и оперативни технологии за да помогне во борбата против тероризмот и криминалните закани. Надгледување на напорите на Бирото во оваа област е нашата филијала за наука и технологија (СТБ), основана во јули 2006 година за централизирање на нашите различни применети научни и технолошки способности и функции.

СТБ вработува околу 6.200 високо обучени професионалци со експертиза во области како биометрија, форензичка наука и тактички операции. Овие експерти ја поддржуваат мисијата на ФБИ, заедно со заедниците за разузнавање и за спроведување на законот на САД, преку создавање, адаптирање и имплементирање на најсовремени алатки и техники за собирање, анализа и споделување информации и докази.OverviewТехнологијата продолжува да игра сè поважна улога во секојдневниот живот, а криминалците и терористите можат да го искористат овој тренд во своја полза, создавајќи уште поголема закана за граѓанската слобода и националната безбедност. За борба против оваа закана, поранешниот директор на ФБИ, Роберт Милер создаде филијала за наука и технологија (СТБ) и назначи извршен помошник директор за надзор и стратешки распоредување на нејзините светски познати применети научни и оперативни технолошки ресурси.

STB’s mission: Поддршка на мисијата на ФБИ преку откривање, развивање и испорака на иновативни научни и технолошки способности кои ги зајакнуваат разузнавачките и истражните активности.

STB’s vision: Бидете главен снабдувач на применети научни и технолошки способности кои се однесуваат на постојаната закана.


Стручно обучената и специјализирана работна сила од 6.200 вработени на СТБ е составена од специјални агенти, научници за форензика, инженери, разузнавачки аналитичари и персонал за професионална поддршка лоцирани во три оддели на седиштето и сите теренски канцеларии. Тие можат да бидат распоредени низ целиот свет во момент на известување. Нашите талентирани вработени управуваат со огромни количини на податоци, развиваат високотехнолошки алатки и техники за решавање на криминалот и спречуваат терористички дејства и обезбедуваат широк спектар на научни услуги и експертиза за спроведување на законот и разузнавачките заедници.

Следат неколку примери за нашите способности во областа на форензичката наука, размена на информации и оперативна технологија.Operational TechnologyРаботејќи со индустријата и со други агенции, научниците и инженерите на ФБИ помагаат да се заштити нацијата со обезбедување на софистицирани алатки и техники кои се користат во сите истражни програми на ФБИ. Услугите вклучуваат, но не се ограничени на:

 • Дигитални криминолошки науки: Собирање и испитување на дигитални докази собрани од компјутери, аудио фајлови, видео снимки, слики и преносливи електронски уреди.
 • Електронски надзор: Развивање и имплементирање на алатки и техники за извршување на законски овластени пресретнувања на жични и безжични телекомуникации и мрежни комуникации.
 • Електронски надзор: Користење на технологија и способности за тајно следење, следење или лоцирање на целите од интерес за оперативни работи.
 • Тактички операции: Распоредување на алатки, системи и опрема што се користат во прикриени записи и тајни пребарувања.

Покрај тоа, секоја канцеларија на ФБИ на терен има технички обучени агенти, техничари за електроника и Тимови за одговор на компјутерска анализа кои обезбедуваат технолошки услуги за да ги задоволат единствените истражни потреби.
« Последно менување: Мај 18, 2019, 11:59:52 am fokata ' »
"You just don't understand, do you, kid? It's all white knights and heroes. We have to make decisions, kid. You know, I try to set bad people on other bad people. And sometimes, I let good guys die."